Prva ett vin medan du lagar mat

Att laga mat är en njutning i sig.  Men man kan göra njutningen ännu större genom att under tiden som maten står i ugnen eller puttrar på spisen så provar man lite vin.

Vinets värld är fascinerande och ju mer man tränger in i den, desto mer fascinerande är den. Det finns en hel värld av druvor, och de smakar alla olika och dessutom smakar samma druva olika beroende på var den vuxit. Det som på vinspråk kallas för terroir.

Och vi har väl alla upplevt att vissa viner passar bättre till viss mat än andra viner. Ett tips är att fundera på vad man äter för mat där viner har vuxit – den smakprofilen fungerar ofta bra till just det vin som de producerar där. Och sen får vi applicera det på den mat vi lagar själva.

Igår när jag gjorde min fisk i ugn så smuttade jag på ett glas vit Vacqueras från La Garrique. Vinet är inköpt på plats sommaren 2011 men det är årgång 2009.  Vita viner från Vacqueras, eller från den omgivande appellationerna Gigondas och Chateauneuf du Pape har jag inte sett att man någonsin kunnat köpa på Systembolaget. Vilket är tråkigt!

I Vacqueras vinifierar de och använder samma 13 druvor som är godkända i Chateauneuf du Pape.

I vinet jag drack igår fanns det Clairette (60%) och Grenache Blanc (40%). I doften hittade jag gröna äpplen och citrus och citrusen gick sedan igen i smaken. Det har en friskhet och fyllighet på samma gång. Passar mycket bra till fisk, men går också till lättare rätter av kött, tex kyckling.

Som tilltugg, en klassiker – en bit surdegsbröd som jag doppade i oliolja och salt!

Ett glas Vaqueras med surdegsbröd att doppa i olivolja

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *