Köttbullar

Köttbullar – det tror jag jag skulle kunna leva på resten av livet!

Men det ska vara hemmagjorda, inte de där industrirullade gummibollarna man får på lunchrestauranger ibland. Hemmagjorda, på färs och bara väldigt lite utdrygade med ströbröd eller potatis. Samt välkryddade.

Vilken färs man använder kan variera. Nötfärs blandad med fläskfärs är kanske det vanligaste. I Norrland där älgjakten är helig så förekommer det rätt mycket köttbullar på älgfärs. Det går att använda hjort eller rådjur också om man råkar ha det. Men inte lamm – det blir fel smak, åtminstonde om man vill ha trditionella köttbullar.

Om du gör på vilt så måste du blanda med fläskfärs, annars blir det för torrt. Vilt är så magert så man måste blanda i något lite fetare för att få dem saftiga. Man kan gärna låta ströbrödet svälla i grädde i stället för mjölk också.

Jag gör mina i ugnen. Då blir de runda och fina. Sen ger jag dem en stekyta i stekpannan innan de serveras. Om jag gör många så det räcker till flera middagar så fryser jag dem när de kommit ut ur ugnen och sen ger jag dem stekytan när de ska ätas.

Köttbullar kan serveras på många sätt – med sås, potatis, lingonsylt eller med rödbetssallad. Eller uppträdda på en pinne som mingelmat.

Recept på köttbullar finns i vår receptsamling

 

Köttbullar på väg in i ugnen för att lagas

Det här inlägget postades i Kötträtter, Varmrätt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *