Grunden till kall Chili Chutney

Chutney är i mina ögon en gojsa som rörs ihop. Den kokas eller får ligga och dra lite. Men en chutney skall ha en smak av frukt/bär som möter salt/kryddstarkt och syrligt och ätas som tillbehör.

Chutneys är generellt ganska enkla att variera. Det är enkelt att byta ut delar som man inte gillar, ersätta dom eller lägga till nya smaker som man gillar. Man kan enkelt testa i liten skala innan man gör klart allt. Men kom ihåg att smaker utvecklas när de får stå eller koka ihop. Man kan redan vid ett snabbt test känna riktningen som den nya sammansättningen kommer att ha. Det är enklare att smaka av chutneys direkt som inte skall koka, fräsas eller på annat sätt värmas. Det händer mer vid uppvärmning än om det får ligga och dra.

Jag tycker även att det är viktigt att veta vad som är huvudingrediensen. I denna Chillas Chili Chutney finns det två huvudingredienser: bladpersilja och chili. Utöver dessa kan man variera mängder, ta bort och addera. Tänk gärna på att syran möter det söta och starka. Så om du tar bort något helt fundera på vad du har tagit bort, om du skall addera något liknande. Tar du bort honungen lägg till tex farinsocker eller minska på vinäger, lime och chili. Jag tycker den tappar karaktär då men så älskar jag stark och kryddig mat. Mat som säger något.

Hellre mindre tuggor av något starkt än stora tuggor av något som inte säger något. Jag har även en förkärlek för många tillbehör för att kunna variera smakerna själv under måltiden.

Denna Chillas Chili Chutney är ett av mina absoluta favoritrecept som tillbehör till grillat eller även grytor. den är enkel att röra ihop och ingredienserna få. Jag tycker att styrkan i chilin och lenheten i persiljan, äpple och honungen mycket väl kan vara kryddan till en bit kött eller fisk som enbart saltats och pepprats.

Här är receptet:

http://wiki.matit.se/wiki/Chillas_Chilichutney

 

 

Det här inlägget postades i Tillbehör. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *