Gåsatider

Nu är det bara 4 dagar kvar till Mårtensafton. Dagen då man i Skåne traditionsenligt äter Gås.

En traditionell Mårten Gås middag börjar med Svartsoppa så fortsätter man med Gås och avslutar med en äppelkaka.

Vid tillagningen av svartsoppan och gåsen tar man tillvara alla delar från gåsen, från blodet och inälvorna (kråset) till vingspetsar och andra delar som det är mycket smak i. Och sen så äter man förstås köttet som sitter på skrovet.

Svartsoppan ska vara gjord på blodet från gåsen och kryddas upp med kryddor som vi förknippar med jul –  ingefära, kanel, nejlika. Många tycker det luktar pepparkaka om svartsoppa och det kanske inte är så konstigt eftersom det är samma kryddor i pepparkaka som i svartsoppa.

Kråset från gåsen steker man och äter som tillbehör till svartsoppan.

Gåsen stoppar man med äpplen och katrinplommon och steker sedan långsamt i ugnen. Den ska bli helt genom stekt, det är ju en fågel! Katrinplommonen och äppelklyftorna äter man med fördel till svartsoppan sen.

Som tillbehör till gåsen har man oftast någon form av kål – rödkål och/eller brysselkål är vanligt. Jag gör gärna en äppelsallad till också. En del har gelé.Och så kokt potatis naturligtvis.

För att det inte ska bli för torrt så gör man också en sås till. Jag brukar göra en rödvinssås där jag låter vingspetsar och hals långsamt koka med rotsaker, rödvin och fond så att smakerna verkligen gifter ihop sig. Jag kokar den så länge som 2-3 timmar. Efter att ha silat såsen tillsätter jag lite sky från stekningen av gåsen och blankar eventuellt av den med lite smör. Det här är en sås med riktigt mycket smak i och som inte behöver redas av. Den tillhör kategorin såser som reder sig självt!

Till efterrätt en skånsk äppelkakagjord på rivet bröd (både kavring och vitt bröd) samt äppelmos och äppelklyftor. Rikligt kryddad med kanel och socker förstås. Och serverad med en vaniljsås gjord på vaniljstång som fått koka ur smakerna ordentligt. Och det gäller att inte snåla med mängden vaniljsås, den brukar ha strykande åtgång.

En festmåltid som denna ackompanjeras på dryckessidan av torr sherry till svartsoppan, en bourgogne till gåsen och calvados till äppelkakan. Givetvis vatten vid sidan av.

För gäster som inte vill ha alkoholhaltiga drycker så matchas måltiden med äppelcider.

Sen är det inte fel att sjunka ner i en fotölj men en kopp kaffe och en god konjak efteråt.

Det här inlägget postades i Högtider. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *